Vanliga frågor och skötselråd

Vi i Hobbex-teamet älskar radiostyrt och vår högsta önskan är att så många som möjligt också ska tycka det är lika kul. 

För att elektroniska och laddningsbara produkter ska hålla så länge som möjligt och för att de ska vara säkra att använda så är det viktigt att du som kund tar väl hand om dina produkter och noggrannt följer instruktionerna kring produktskötsel och säkerhet.


Våra produkter är hobby-graded, vilket betyder att man meckar och byter ut delar när de går sönder. Är du osäker på hur man byter en del? Vi guidar dig!

 

Nedan har vi samlat alla våra tips, råd och rekommendationer i olika kategorier och vi fyller löpande på med information. Vi rekommenderar alla våra kunder att läsa igenom detta.

 

Vanliga frågor 

 

 • Har ni kvar några butiker? 

Nej, vi har stängt alla våra fysiska butiker. Numera finner ni hela vårt sortiment här på hemsidan. 

 

 • Kan jag få katalogen hemskickad? 

Vi har inte längre kvar katalogen. Vårt sortiment förändras och uppdateras ständigt. Hela sortimentet finner du här på hemsidan! 

 

 • Hur spårar jag statusen för min beställning på Hobbex?

I din orderbekräftelse finns en länk som du kan spåra din order på.

Har du några andra frågor gällande beställningen, skriv in till vår kundtjänst. 

 

 • Kan jag ändra utlämningsställe?

Nej, detta går inte. Utlämningsstället genereras automatiskt beroende på var ett Db Schenker-ombud finns nära angiven adress. 

 

 • Var är min återbetalning?

När vi fått in returen till lagret kontrollerar vi den. Vi korrigerar ordern och sedan hanterar Klarna återbetalningen.

För frågor relaterade till återbetalningen eller faktura hänvisar vi dig till Klarna. 

 

 • Hur hittar jag min reservdel?

I produktens manual finner du en sprängskiss. Där letar du upp delnummer på den del du behöver och söker sedan på Hobbex.se. Välj kategori "Reservdelar".

Ibland är reservdelarna en del av ett kit, då kan du lätt se om delnumret finns med i något av kitten. 

Hittar du ändå inte delen du söker? Skriv in till oss på kundtjänsten!

 

 • Jag har tänkt köra mycket på gräsunderlag. Vilken bil fungerar bäst? 

Är det så att ni bara vill köra på gräs i slutändan, så är en bil med borstlös motor bäst.

Det håller bäst i längden på detta typ av underlag eftersom att motorn pallar motståndet lite mer till skillnad från en bil med borstad motor.

Det går att filtrera på motor i filterspalten på hemsidan. 

 

 • Kan jag ställa in maxhastigheten på min bil? 

Ja, har bilens kontroll ett th dr-reglage så går det att ställa in maxhastighet. 

 

 • Vilket batteri passar till min bil?

På hemsidan under kategorin "Batterier och laddare" kan du välja vilken produkt du har och därefter dyker passande batteri och laddare upp. 

Är det så att batteriet du behöver inte finns? Skriv in till vår kunstjänst och skicka en bild på det batteri du har samt vilken produkt batteriet ska vara till så försöker vi hjälpa dig så gott vi kan!

 

 • Batterigaranti, har ni det? 

Då batterier är klassade som förbrukningsvara så täcks de i regel inte av någon direkt garanti såvida de inte är defekta rätt ur lådan, speciellt i fall av djupurladdning då detta i princip alltid är en fråga om underhåll.  

Men det är inte ovanligt att man bara ställer undan bilen avslagen och glömmer ladda batteriet, att batteriet efter några dagar kan ha laddat ur sig själv. Li-Po och Li-ion batteri är känsligare mot urladdning. 

Nya batterier finnes under kategorin "Batterier och laddare"

 

Viktig information om batterier och laddning

Alla produkter som använder batterier och som är laddningsbara medför vissa säkerhetsrisker om de inte sköts om på rätt sätt.

Nedan följer därför viktig information kring hur du bäst tar hand om dina batteridrivna produkter och hur du går tillväga för korrekt laddning.

 • OBS! Lämna ALDRIG laddare och batteri utan tillsyn vid laddning. Detta innebär alltså att laddning ALDRIG ska ske över natten när man sover eller under tiden då ingen är hemma. Detta gäller alla typer av batterier oavsett typ av laddning, vilket uttag det kopplas till eller hur batteriet är placerat i produkten. Skulle batteriet eller laddaren bli överhettade då de laddas utan tillsyn så ökar risken för brandfara.
 • Se alltid till att laddaren INTE är ansluten till 12V/230V strömkälla när den ej används för laddning.
 • Använd ALDRIG laddaren om den är fuktig eller blöt. Se till att den får torka ordentligt innan den används igen.
 • Alla laddare utvecklar värme vid laddning. Se till att det finns rejält med utrymme och luft för kylning runt laddaren. Även batteriet blir varmt vid slutet av laddningen, så placera därför ALLTID både laddare och batteri på ett tåligt, ej brännbart material vid laddning.
 • Ladda ALDRIG skadade eller ej uppladdningsbara batterier
 • Kontrollera med jämna mellanrum så att batteriet inte blir överhettat när det laddas. Stäng omedelbart av laddningen om så sker.
 • Ett batteri blir varmt när det används i din modell. Detta får inte laddas på nytt förrän det har återgått till normal temperatur.
 • Vi rekommenderar att du inte laddar ditt batteri med mer än ca 25% över den effekt som finns angiven på batteriet. Exempel: Laddströmmen för ett 2000mAh batteri bör ej överstiga 2000mAh + 25% = 2500mA (2,5A), ett batteri med 3000mAh bör ej laddas med mer än 3,75A.
 • Om din laddare inte har automatisk avstängning så måste du hålla koll på laddindikatorn på laddaren. När den indikerar att batteriet är fulladdat är det dags att stänga av laddningen
 • Vi rekommenderar användande av säkerhetspåse vid all typ av laddning, speciellt vid laddning av lithiumbaserade batterier (Li-Po, Li-Fe) som är mer känsliga för överhettning.
 • För att räkna ut laddtid på ett tomt batteri använder du formeln (batteriets mAh / laddarens output mA). Exempel: Ett 3000mAh batteri som ska laddas med en laddare som ger 500mAh tar 3000/500=6h ungefär att ladda. Tänk på att detta är ungefärlig laddtid.

 

 

 

Har du ytterligare frågor kring produktskötsel eller laddning av batterier? Kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig!

 

Sidan uppdaterades senast 2021-10-06.