Skötselråd för våra produkter

Uppdaterad 2018-10-10

För att elektroniska och laddningsbara produkter ska hålla så länge som möjligt och för att de ska vara säkra att använda så är det viktigt att du som kund tar väl hand om dina produkter och noggrannt följer instruktionerna kring produktskötsel och säkerhet.

Alla produkter som använder batterier och som är laddningsbara medför vissa säkerhetsrisker om de inte sköts om på rätt sätt. Nedan följer därför viktig information kring hur du bäst tar hand om dina batteridrivna produkter och hur du går tillväga för korrekt laddning.
   

Viktig information om laddning


Se alltid till att laddaren INTE är ansluten till 12V/230V strömkälla när den ej används för laddning.

Använd ALDRIG laddaren om den är fuktig eller blöt. Se till att den får torka ordentligt innan den används igen.

Alla laddare utvecklar värme vid laddning. Se till att det finns rejält med utrymme och luft för kylning runt laddaren. Även batteriet blir varmt vid slutet av laddningen, så placera därför ALLTID både laddare och batteri på ett tåligt, ej brännbart material vid laddning.

Ladda ALDRIG skadade eller ej uppladdningsbara batterier.

OBS! Lämna ALDRIG laddare och batteri utan tillsyn vid laddning. Detta innebär alltså att laddning ALDRIG ska ske över natten när man sover eller under tiden då ingen är hemma. Detta gäller alla typer av batterier oavsett typ av laddning, vilket uttag det kopplas till eller hur batteriet är placerat i produkten. Skulle batteriet eller laddaren bli överhettade då de laddas utan tillsyn så ökar risken för brandfara.

Kontrollera med jämna mellanrum så att batteriet inte blir överhettat när det laddas. Stäng omedelbart av laddningen om så sker.

Ett batteri blir varmt när det används i din modell. Detta får inte laddas på nytt förrän det har återgått till normal temperatur.

Vi rekommenderar att du inte laddar ditt batteri med mer än ca 25% över den effekt som finns angiven på batteriet. Exempel: Laddströmmen för ett 2000mAh batteri bör ej överstiga 2000mAh + 25% = 2500mA (2,5A), ett batteri med 3000mAh bör ej laddas med mer än 3,75A osv. 

Om din laddare inte har automatisk avstängning så måste du hålla koll på laddindikatorn på laddaren. När den indikerar att batteriet är fulladdat är det dags att stänga av laddningen.

Vi rekommenderar användande av säkerhetspåse vid all typ av laddning, speciellt vid laddning av lithiumbaserade batterier (Li-Po, Li-Fe) som är mer känsliga för överhettning.

För att räkna ut laddtid på ett tomt batteri använder du formeln (batteriets mAh / laddarens output mA). Exempel: Ett 3000mAh batteri som ska laddas med en laddare som ger 500mAh tar 3000/500=6h ungefär att ladda. Tänk på att detta är ungefärlig laddtid.Har du ytterligare frågor kring produktskötsel eller laddning av batterier? Kontakta vår kundservice.

Vi använder cookies. Besöker du vår websida så godkänner du detta, läs hela vår integritetspolicy härOK