För att underlätta för våra kunder att flyga drönare säkert och samtidigt följa rådande lagstiftning, har vi sammanfattat information på denna sida som vi löpande uppdaterar.

Viktigt att tänka på när du flyger drönare

Flyg inom synhåll och max 120 meter från marken.

Flyg minst 1 km från helikopterflygplats.

Håll avstånd till människor, djur och egendom.

Märk din drönare: Obemannade luftfartyg som tillhör kategori 1 (under 7 kg) ska vara märkta med operatörens namn och telefonnummer.

Det finns områden i Sverige där flygning är begränsad, till exempel över fängelser, kärnkraftverk, naturområden och militära områden. För att få flyga inom dessa så kallade restriktionsområden gäller särskilda villkor, och ofta kan ett särskilt tillstånd krävas. Läs mer här: Regler för drönare på Transportstyrelsen.se.

Nya drönarregler från och med den 1 januari 2021

För att underlätta utvecklingen av drönare och samtidigt behålla den höga säkerheten i takt med att trafiken ökar, gäller nya drönarregler från och med den 1 januari 2021. Reglerna blir gemensamma inom hela EU och gäller inte drönare som flyger inomhus.

Övergångsregler gäller 1 januari 2021–31 december 2022

Under en övergångsperiod på två år är användningen av drönare som inte är märkta med C-klassning begränsad. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller under perioden 1 januari 2021–31 december 2022.

Tänk på att en registrerad operatör i samtligafall behöver ansvara för flygningen. Fjärrpiloten ska vara minst 16 år gammal, utom för privatbyggda drönare som väger under 250 gram.

Drönare som väger under 250 gram får flygas över utomstående personer som finns i området, men aldrig över folksamlingar. I följ mig-läget (Follow me) får de flygas högst 50 meter i sidled från fjärrpiloten.

Drönare som väger från och med 250 gram, men under 500 gram kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A1-drönarkort. De får inte flygas över folksamlingar och får inte flyga över utomstående personer som finns i området.

Drönare som väger från och med 500 gram, men under 2 kg kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A3-drönarkort. De får flygas på ett säkert avstånd på minst 150 meter i sidled från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden. Avståndet är främst till för att skydda människor som inte är en del av flygningen och som inte på förhand ha godkänt det men det gäller också för djur och egendom. Om fjärrpiloten har genomfört godkänd A2-utbildning med tillhörande praktik, får avståndet minskas till minst 50 meter i sidled från människor, djur och egendom.

Drönare som väger från och med 2 kg, men under 25 kg kräver att fjärrpiloten har genomfört utbildning och har A3-drönarkort. De får enbart flygas med ett säkert avstånd på minst 150 meter i sidled från bostads-, affärs-, industri- eller rekreationsområden.

Transportstyrelsen har tagit fram en digital guide för att göra det enklare för dig som har tänkt att använda drönaren, det vill säga flyga och/eller är ansvarig för drönaren, att veta vad som kommer gälla när de nya reglerna träder i kraft. Klicka här för att starta guiden.

Övergångsregler för dig som redan har en drönare

I det nya regelverket introduceras nya krav på att drönare ska vara CE och C-märkta. Har du, eller tänkt köpa, en äldre drönare som inte har någon C-märkning, och som du flyger med inom de begränsningar som finns i den öppna kategorin kan du ändå fortsätta flyga under speciella villkor från 1 januari 2021. Klicka här för mer information om övergångsreglerna

Här är användbara länkar om du vill lära dig mer om transportstyrelsens drönarregler och vad som kommer att gälla 2021:
https://www.transportstyrelsen.se/dronare
https://transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Luftfartyg-och-luftvardighet/dronare/nya-regler-fran-1-juli-2020/
https://www.lantmateriet.se/sv/Om-Lantmateriet/Rattsinformation/spridningstillstand/

Uppdaterat 2021-01-01