RoligtSnabbtFraktfritt

Alla produkter / Radiostyrt & Drönare / Drönare / Vanliga frågor om drönare

Frågor och svar om drönare

Vad är drönare?

Med drönare menas en obemannad flygande farkost som styrs med fjärrkontroll (radio-sändare) och/eller flyger av sig själva). Under denna benämning ryms allt från små mikrodrönare som får plats på handflatan och är tänkta för flygning inomhus, till stora drönare som används för professionellt flygfoto, hela vägen till militära drönare som kan nå storleken av ett flygplan.

För privat bruk brukar drönare delas upp i tre olika kategorier generellt: hobby-drönare, drönare för flygfoto, och racing drönare:

  • Hobby-drönare saknar ofta kamera och är mest till för nöjet av att flyga, denna typ passar nybörjare bra.
  • Drönare för flygfoto brukar vara större och mer avancerade, ofta med många autonoma funktioner och avancerade lösningar för bild såsom gimbal för kameran. Dessa drönares funktioner (som ofta använder GPS för positionering) är fokuserade på stabilt och professionellt flygfoto.
  • Racing drönare (FPV racing) är utvecklade för bara en sak: fart! Dessa har nästan alltid också kamera monterad så att föraren kan flyga genom att se vad drönaren ser, så kallat first person view, med skärm eller med FPV-goggles. Det hålls tävlingar runtom världen i FPV racing, både professionellt och på hobbynivå.

Får man filma med drönare? Vad säger lagen?

Från och med 1a augusti 2017 är det lagligt att flyga med kameradrönare och filma med drönare i Sverige utan krav på särskilt tillstånd. Det är alltså så att man efter detta datum inte längre är tvungen att begära tillstånd för att flyga drönare med kamera och filma. Däremot skall man ta hänsyn till att inte kränka människors integritet när man är ute och flyger med kameran igång. Du får t.ex. inte filma någon utan att de har rimlig möjlighet att upptäcka det.

Var får man flyga med drönare?

När man flyger drönare säger lagen att man alltid skall ha den inom synhåll, med belysning och drönaren ska vara märkt med kontaktuppgifter till piloten. Man får heller inte störa andra människor med sin flygning. Dessutom bör man hålla avstånd till människor (såsom folksamlingar på t.ex. festival) och djur. Drönare får flyga i en flygplats kontrollzon utan tillstånd från flygtrafikenheten, om de flyger minst 5 kilometer från start- landningsbanan och upp till 10 eller 50 meter över mark, för helikopterplattor gäller regeln 1km. Ett flygande objekt som en drönare kan utgöra allvarlig fara för flygplan.
Det finns restriktionsområden i Sverige över till exempel fängelser, kärnkraftverk, nationalparker och militära områden. För att flyga inom dessa områden gäller särskilda villkor och ofta kan ett särskilt tillstånd krävas. På LFV:s drönarkarta går det att se var restriktionsområdena finns

Hur högt flyger drönare?

Hur högt en drönare kan flyga beror på dess storlek och räckvidden av radion som används för att kontrollera drönare. Större drönare (som t.ex. DJIs Phantom-modeller) kan ha en kontrollräckvidd upp till 1 km. Man bör heller inte flyga mer än 120 meter upp därför att risken finns att man stör andra luftfarkoster, det blir dessutom lag på en maxhöjd på 120 meter 1a januari 2018.

Hur styr man drönare?

Drönare styrs med hjälp av en radiosändare, precis andra radiostyrda fordon. I kombination med detta har drönare ofta kamera, och då kan man med skärm eller med FPV-goggles också se vad drönaren ser.

Hur fort flyger drönare?

Detta varierar beroende på vad det är för slags drönare. Små hobbydrönare gjorda för att flygas inomhus flyger inte snabbare än vad man springer, medans racing drönare ofta kommer upp i 100 km/h eller mer - och fort! I förhållande till sin storlek är de flesta drönare ganska snabba dock, de multipla rotorbladen ger en fantastisk acceleration. Maxhastigheten för vanliga drönare under 7kg som används utomhus är 90km/h.

Du kan läsa mer om lagar som gäller för drönare på Transportstyrelsens webbplats.

Du kan lägga till Min drönare i telefonen (länk till transportstyrelsens app) , så kan du snabbt ta reda på om du får flyga där du befinner dig.

 


Vi använder cookies. Besöker du vår websida så godkänner du detta, läs hela vår integritetspolicy härOK